Photos
Help

Agrioperisterones - Ai Lias

Seasonality

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Summary

Ο λόφος του Αιλιά είναι το ψηλότερο σημείο της Κοζάνης. Λίγο πριν τα πρώτα σπίτια της μπαίνοντας από την έξοδο της Εγνατίας. Το ραντεβού των ερωτευμένων. Φιλοξενεί στην κορυφή του, το ομώνυμο εκκλησάκι και λίγο πιο κάτω τα γραφεία του ΕΟΣ Κοζάνης. Από μακριά δείχνει γυμνός αλλά στο βραχώδες τοπίο του φιλοξενεί πλήθος αγριολούλουδα και θάμνους. Οι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν οργανώσει ένα πυκνό δίκτυο καλοσυντηρημένων μονοπατιών γύρω του. Οι ορθοπλαγιές βρίσκονται στις βόρειες και δυτικές πλευρές του. Στα 4 σέκτορς η προσέγγιση και το πάρκινγκ είναι κοινό στο πίσω μέρος του, στην παλιά εθνική Κοζάνης Γρεβενών, δίπλα απ την Εγνατία.

Description

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΤΟ ΠΕΔΙΟ

Το πέτρωμα γερό, πολύ καλής ποιότητας ασβεστόλιθος. Στις βάσεις των πεδίων προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες απλές κατασκευές με πέτρες και ξύλα ώστε να καθόμαστε άνετα. Όλα τα σέκτορς είναι κατάλληλα και για οικογένειες. Καλοδιατηρημένα μονοπάτια σε όλα, μιας και είναι το κλασσικό περπάτημα των Κοζανιτών. Εκτός των 3 τραντίσιοναλ διαδρομών που βρήκαμε στους Αγριοπεριστερώνες και που θέλουν ιμάντες και καρυδάκια για να σκαρφαλωθούν, όλες οι άλλες σπορ, με πλακέτες και ρελέ ανοξείδωτο ατσάλι 316.

Approach

Αφήνουμε την Εγνατία στην έξοδο Κοζάνη. Στο πρώτο φανάρι (Κοζάνη βόρεια και Κοζάνη ανατολικά) διαλέγουμε τη νότια. Περνάμε απ το χωριό Κοίλα και στον κυκλικό κόμβο στρίβουμε δεξιά για παλιά Εθνική Κοζάνης-Γρεβενών, Βατερό. Μετά από 1χλμ, στο δεξί μας χέρι μεγάλος σταύλος αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε στον χωματόδρομο αριστερά μας. Τον ακολουθούμε όλο αριστερά βλέποντας τα μεγάλα βράχια και τις κεραίες του Αιλιά και στα 500μ περίπου τελειώνει κι έχει άνοιγμα για πάρκινγκ. Συντεταγμένες: 40 18 44N 21 45 58 E. Από κει βλέπουμε πανοραμικά τα 4 σέκτορς.

Αριστερά το πιο ψηλό οι Αγριοπεριστερώνες με συντεταγμένες: 40 18 57N 21 46 04E. Μπροστά μας η Αφροδίτη: 40 18 50N 21 46 09E. Δεξιά το 650: 40 18 37N 21 46 03E και πιο δεξιά στο τέλος του Αιλιά ο Τσουρτσουλιάνος (με το χαρακτηριστικό σχήμα του πουλιού τσουρτσουλιάνου, κορυδαλός δηλαδή): 40 18 35N 21 46 00E. Το κάθε μονοπάτι 10-15΄

Μόνο το σέκτορ Εννιάημερος είναι απ την πλευρά της Κοζάνης. Ανεβαίνουμε τον τσιμεντόδρομο και δυο στροφές πριν την εκκλησία Ψηλός Αιλιάς, άνοιγμα του δρόμου με πάρκινγκ και εικονοστάσι και παγκάκι. Συντεταγμένες: 40 18 49 N 21 46 31 E. Καλό μονοπάτι και σε 5΄ βλέπουμε τη χαρακτηριστική φιγούρα του Κεφαλιού του Οροφέρνη: 40 18 51 N 21 46 33 E.

History

History timeline chart

Το 2012 με τον Κοζανίτη αναρριχητή Καλλιανιώτη Θανάση, επισκευτήκαμε για πρώτη φορά το πεδίο, στην ψηλότερη ορθοπλαγιά του, τους Αγριοπεριστερώνες. Το ύψος (30μ), η καλή ποιότητα ασβεστόλιθου και η θέα μας κέρδισαν αμέσως. Ξεκινήσαμε με την πρώτη διαδρομή Ιπτάμενο Τρυπάνι. Στα μισά της διαδρομής βρήκαμε σκουριασμένα καρφιά από μια διαγώνια διαδρομή. Ρωτώντας τους τοπικούς αναρριχητές, κανείς δεν ήξερε. Μόνο κάποιος είπε για έναν Αθηναίο αναρρχιχητή που έκανε φανταρικό στην Κοζάνη το 1984, χωρίς άλλα στοιχεία. Ανοίγοντας και τις υπόλοιπες διαδρομές του πεδίου με πλακέτες από κάτω, βρήκαμε άλλες δυο διαδρομές στις χαρακτηριστικές σχισμές, τις οποίες αφήσαμε ως είχαν για να γίνονται τραντίσιοναλ (με κίτρινο χρώμα στον οδηγό).

Συνεχίσαμε με τα πεδία Αφροδίτη, 650, Τσουρτσουλιάνο (το πουλί κορυδαλός στα βορειοελλαδίτικα καθώς ο βράχος έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του) και Εννιάημερο πάνω απ την εμποροπανήγυρη Εννιάημερου (Νιάημερους στα Κοζανίτικα), όπου δεν βρήκαμε κανένα σημάδι παλαιότερης προσπάθειας αναρρίχησης

Routes

Add route(s) Add topo Reorder Bulk edit Convert grades
Grade Route

Η πρώτη διαδρομή αριστερά στο πεδίο. Όπως λέει και το όνομα, δίπορτο. Ξεκινάς απ την πλάκα δεξιά ή απ το διεδράκι αριστερά, προσέχοντας όμως μη πας πολύ αριστερά στα σαθρά της κόψης.

μερικά σκουριασμένα καρφιά. Ξεκινάει αριστερά απ το Ιπτάμενο Τρυπάνι και καταλήγει δεξιά της. Όταν την πρωτοσκαρφαλώσαμε το 2014 ήταν ακόμη άξια εμπιστοσύνης. Τώρα δεν ξέρω

ξεκινάει απ τη σπηλιά δεξιά της Δίπορτο

Ένα αισθαντικό Σαββατοκύριακο Δημοσιεύθηκε την Μάρτιος 29, 2015 από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗΣ ... Οι φιλοξενούμενοι ήρθαν από Θεσσαλονίκη. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στον Ψηλό Αϊ-Λια και οδεύσαμε τον κατήφορο προς το πεδίο με τον άνεμο να φυσά ψυχρά από το Βορρά. Απιθώσαμε τα υλικά και οι αναρριχητές μπήκαν στο Ιπτάμενο Τρυπάνι. Όταν ήρθε η σειρά μου, αρνήθηκα. Προτίμησα να μιλάω με δυο Κοζανίτες περιπατητές, το Νίκο Σκαρκαλά κι έναν νεότερο, που, όταν μας είδαν, ζύγωσαν κοντά μας. Επιθυμούσα να χαρώ επί γης τους φιλοξενούμενους, παρά να παραδέρνομαι κρεμασμένος επί σχοινίου.

Έπειτα, ο Γιώργος με έμπειρα μάτια εντόπισε μια νέα διαδρομή, δεξιά της πρότερης δικής μας. Την εξετάσαμε από κάτω και οι τέσσερις. Μαλακή κλίση στην αρχή, η οποία κατέληγε σε πατάρι. Ακολουθούσαν μερικά μέτρα καθετίλας. Από κει δύο οι έξοδοι: αριστερά σαθροί ογκόλιθοι και μετά πλάκα, δεξιά μια αδιόρατη ρωγμή που ίσως έπαιρνε υλικά. Πιο πάνω κάθε σκαρίφημα ήταν ανώφελο. Φαινόταν βέβαια μια μικρή άρνηση και ύστερα πλάκα, αλλά έπρεπε να δεις την πορεία από κοντά.

Μπήκε επικεφαλής ο Θοδωρής βαραίνοντας τρία βύσματα. Όταν έφτασε στη βάση των ανισόρροπων ογκόλιθων, έχωσε αναγκαστικά ένα φρεντάκι από κάτω τους και τραβήχτηκε προσεκτικότατα. Πάτησε επάνω τους δίκην λεοπάρδαλης και χτύπησε νέο βύσμα. Κάθιδρος ων από την υπερπροσπάθεια, ζήτησε ανάκληση.

Σειρά του Γιώργου. Ανέβηκε και προφυλάσσοντας με ζέση τα σκοινιά, άρχισε να πετά κάτω μερικές εκατοντάδες κιλά βράχων. Στην πλάκα που βρισκόταν κάθε κίνηση προς τα πάνω ήταν αδύνατη, δεν χωρούσαν υλικά. Αναγκαστικά τρύπησε και βάζοντας για προώθηση και στήριξη τεχνητά (ανάποδα βύσματα και ιμάντες) βίδωσε πλακέτα πιο πάνω από την άρνηση. Κι ακόμα μία πιο πάνω. Κατέβηκε.

Έχωσαν μετά στο λούκι εμένα. Έφτασα στο τελευταίο βύσμα κι άρχισα να ψάχνω σχισμές για χώσιμο υλικών. Μια ψείρα μπήκε δεξιά στην λεπτή επιδερμίδα του βράχου, ένα καρυδάκι αριστερά σε μια αμφίβολη οπή, ιμάντες για ισοστάθμισή τους. Ανόρθωση με άμεση ετοιμότητα πτώσης. Κράτησαν. Εκατέρωθέν μου όλα σαθρά. Πάνω από το κεφάλι ένα έξαρμα όπου μπορούσε να πιαστεί κανείς με ασφάλεια μέχρι να χώσει υλικά, αλλά πώς να το φτάσεις;

Στριφογύριζα σαν παγιδευμένο αγρίμι φτιάχνοντας συνεχώς πόδια και χέρια, αλλά διστάζοντας. Από κάτω ο Τέο να φωνάζει στην αναρριχητική αργκό: «όρμα, ρε σκύλε!». Μετ΄ ου πολύ, απάντησα απονενοημένος: «Τέο, έχεις σάλπιγγα, έτσι; Βάρα την ισπανική υποχώρηση»! Κατέβηκα.

Με διαδέχτηκε ο Τέο. Έβαλε άλλη μια πλακέτα κι έφυγε πιο πάνω, ενώ ο Γιώργος με την Ηρώ είχαν μπει δίπλα, στην διαδρομή Ξέμεινα από υλικά. Το πεδίο δυσκόλευε και είχε κι άλλα σαθρά. Η ώρα περνούσε. Ο Τέο ζήτησε ανάκληση. Δεν επιχείρησε έπειτα κανείς μας.

Η διαδρομή αφέθηκε ημιτελής. Μιαν άλλη φορά. Την είχαμε αρχικά ονομάσει «Κατεδαφίζεται», αλλά μάλλον η ύστερη μεταβάπτισή της ως «Κατεδαφίσεις ΕΠΕ» ακούγεται καλύτερα, καθώς ρίχτηκαν και θα πεταχτούν αρκετά ακόμη βράχια για να καθαρίσει.

Χωριστήκαμε. Τα παιδιά πήγαν στο ράντσο του Τέο στα Βέντζια, ο γράφων στη βραδιά ποίησης προς τιμήν του Μανώλη Αναγνωστάκη στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Συμφωνήσαμε αύριο να πάμε Αιανή. Ό,τι καταφέρουμε το πρωί, το μεσημέρι έδινε βροχές.

η τέρμα δεξιά διαδρομή στους Αγριοπεριστερώνες. Γίνεται και σαν δίεδρο και σαν πλάκα δεξιά λίγο δυσκολότερη

Did you know?

Did you know that you can create an account to record, track and share your climbing ascents? Thousands of climbers are already doing this.

Photos Browse all photos

Upload a photo of area

Activity

Check out what is happening in Agrioperisterones - Ai Lias.

Deutsch English Español Français Italiano 한국어 Português 中文